Aber der Himmel – grandios Dalia Grinkevičiūtė - Matthes & Seitz

Genre: Classic

Number of pages: 206

Publication date: Mar 14 2017

Voor ‘Aber der Himmel -grandios’  is vertaalsubsidie beschikbaar via Books from Lithuania.

Na de annexatie van Litouwen in 1941 wordt Dalia Grinkeviciute, samen met haar moeder en haar broer, door de Sovjets naar Siberië gedeporteerd. Haar jeugd slijt ze in verbanning in het Altai- en Noordpoolgebied. Wanneer ze 21 is, besluit ze te vluchten. Terug in Litouwen schrijft ze haar herinneringen aan deze tijd op losse bladen en begraaft deze in een weckglas in de tuin, omdat ze bang is door de KGB ontdekt te worden. Kort daarnaar wordt Dalia gearresteerd en opnieuw gedeporteerd. Na haar vrijlating lijken de herinneringen die ze had opgeschreven verdwenen te zijn. Pas naar Dalia’s dood worden de notities wonder boven wonder gevonden. Dalia’s herinneringen zijn een van de belangrijkste schriftelijke documenten van de Litouws geschiedenis geworden. Haar boek is het relaas van een 14 jarig meisje dat een groot deel van haar leven in verbanning doorbrengt.

Het boek is onlangs verschenen in het Frans bij Editions du Rocher. Een Engelse editie van dit boek verschijnt in januari 2018 bij Peirene Press.

“Dalia Grinkeviciute schrijft over een geplande vernietiging van een groep mensen door de Sovjets. Een lot waaraan je je niet kunt onttrekken. Ze doet dit met een enorm gevoel voor  taal. Het is geen pathetisch heldenverhaal, veeleer een geschiedenis van aanhoudende verontwaardiging en zelfhandhaving, een literair document zoals er maar weinig bestaan.”

Regina Mönch, FAZ, 18.02.2015

“’Aber der Himmel – grandios’ is een aangrijpende historisch document, maar ook een eminente, literaire getuigenis.”

Andreas Breitenstein, Neue Zürcher Zeitung, 04.10.2014

“’Aber der Himmel – grandios’ zou niet alleen in Litouwen schoollectuur moeten zijn.”

Erika Achermann, St. Galler Tagblatt, 24.07.2014