Der Geist des Ozeans Kurt de Swaaf - Benevento

Genre: Non-Fiction

Number of pages: 240

Publication date: Mar 23 2017

Niemand duikt dieper, niemand maakt meer geluid, niemand heeft een groter brein dan een potvis. Of het nu om het redden van en gestrande walvis gaat of het de legendarische Moby Dick is – de invloed van zijn fysieke grootte als het plotseling aan de oppervlak opduikt en evenzo snel weer verdwijnt, was altijd al een bron van inspiratie voor schrijvers en fascineert de mensheid.

Kurt de Swaaf vertelt het verhaal van een van deze mysterieuze zeegiganten. Daarnaast is zijn boek gebaseerd op een spannende onderzoeksexpeditie, het is emotioneel boeiend en wetenschappelijk tegelijk. Jaren geleden stond de redding van de potvis Physty, die gestrand was aan de kust van Long Island, in het middelpunt van de belangstelling van de wereld. Door de hulp van veel mensen was het mogelijk om hem weer in de water te krijgen en naar de dieptes van de oceaan te laten zwemmen.

Dit boek vertelt Physty’s verhaal vanuit zijn eigen perspectief. We duiken met hem naar beneden naar de onpeilbare diepte van de zee en volgen zijn reis van de Pacific naar het verre Noorden. De lezer volgt hierdoor op een unieke manier het onbekende leven van deze hoog intelligente dieren. Bovendien is het boek gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Een tweede verhaallijn vertelt de geschiedenis van de Griekse zeebiologe Kalliopi Gkikopoulou, ze is een expert van de taal van de potvissen. Ze volgt de zee giganten als lid van een onderzoeksteam in de Mediterrane zee.

 

Kurt de Swaaf, geboren 1963 in Rotterdam, is bioloog en wetenschapsjournalist. Hij woont in Heidelberg waar hij Ecologie en Zeebiologie studeerde. Hij schrijft voor Terra Mater, Neue Zürcher Zeitung en De Standaard.