The List Patricia Forde - Sourcebooks

Genre: Middle Age/Young Adult

Number of pages: 336

Publication date: Aug 01 2017

 

The List speelt zich af in een post-apokalyptische wereld. De mensen uit Ark blijken de laatste overlevenden te zijn na de “Melting”, het smelten van de ijskappen. Een groot deel van de continenten ligt onder water.

Hierdoor zijn de mensen bijna al hun kennis en technologie├źn kwijtgeraakt. De hoofdpersoon, de vijftienjarige Letta is in opleiding bij de ‘woordensmid’ van Ark, Benjamin.
Van hem ontvangen alle mensen ‘woordenlijsten’ met woorden die zij mogen gebruiken. Want de aanvoerder van Ark, John Noa, die ooit een eco-activist was, heeft geen vertrouwen meer in de mensheid. Zij heeft, ondanks alle waarschuwingen, niet willen geloven dat de opwarming van de aarde een dramatische stijging van de zeespiegel tot gevolg zou hebben.

Letta twijfelt geen moment aan de regels van Ark totdat ze Marlo ontmoet, een jongen die geen “List” spreekt. Hij komt van buiten de grens van de stad, daar waar mensen wonen die zich bezig houden met illegale zaken zoals muziek en dans of mensen die verbannen zijn omdat zij woorden gebruiken die binnen Ark niet zijn toegestaan. Wanneer Benjamin niet terugkeert van zijn reis, begint ook Letta te twijfelen aan de idee├źn van John Noa.
Door niet op te geven maakt Letta een sterke ontwikkeling door. The List is een boek dat moed geeft en de lezer tot nadenken zet. Een zeer actuele, relevante en spannende titel verteld uit de perspectief van Letta.

 

PATRICIA FORDE woont in Galway, in het Westen van Ierland. She heeft vijf boeken voor kinderen gepubliceerd en voor televisie geschreven. In een andere leven was ze lerares op de basis school en de artistieke directeur van de Galway Arts Festival.