Walter Nowak bleibt liegen Julia Wolf - Frankfurter Verlagsanstalt

Genre: Literary Ficiton

Number of pages: 200

Publication date: Mar 01 2017

Elke dag zwemt de gepensioneerde ondernemer Walter Nowak zijn banen in het buitenbad. Een ontmoeting op een extreem hete ochtend verstoort zijn balans en de gevolgen zijn fataal. Uitgestrekt op de badkamer grond treft Walter zichzelf aan, niet in staat te bewegen, zijn hoofd pocht. Hij denkt aan Yvonne, maar ze is weg, naar een conferentie. Walter is alleen. “Van nu aan gaat het bergafwaarts, alleen nog maar bergafwaarts”, denkt hij.

En het lijkt de waarheid te zijn. Hij begint de controle over de situatie te verliezen. Gedachten-spinsels, fragmenten en herinneringen uit het verleden lijken hem te ondermijnen: Er is de kerst avond met Gisela, haar varkensgebraad en haar tranen.  De niet-begrijpende blik van zijn zoon als hij hoort dat zijn ouders gaan scheiden. Herinneringen aan zijn jeugd, als buitenechtelijk kind van een Amerikaanse GI. En uiteindelijk de diagnose die zijn uroloog hem recentelijk heeft onthult. Terwijl zijn herinneringen vager en vager worden, cirkelen zijn gedachten in steeds kleiner wordende rondjes. Zijn gedachten bewegen zich naar een verstopte kern, het begin of het eind… Net als een zomerstorm begint te donderen, staat plotseling zijn zoon Felix voor de deur.

Met een grote autoriteit qua verteltoon keert Julia Wolf het leven van protégé binnenstebuiten: Walter Nowak, verouderde man, een kind van de na-oorlogse era, staat aan de rand van een tweesprong: De stroom van zijn bewustzijn neemt de lezer mee op een fascinerende reis in de menselijke psyche and laat Julia Wolfs virtuoze controle van de taal zien.

Julia Wolf, geboren 1980 in Groß-Gerau, Duitsland, woont in Berlin en Leipzig. Voor haar debuut Alles ist jetzt ontving zij de “Kunstpreis Literatur” van de Brandenburg Lotto. Bij de Ingeborg Bachmann wedstrijd las ze een excerpt van haar roman Walter Nowak bleibt liegen en ontving daarvoor de befaamde 3sat Prijs.